Προβάλλουμε και διευκολύνουμε τις Ελληνο-Ισραηλινές οικονομικές, εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις

WSJ: Η Silicon Valley στοχεύει την αμερικανική αμυντική αγορά… μέσω Ισραήλ

Η επενδυτική αυτή τάση βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι ισραηλινές εταιρείες θα διεκδικήσουν όλο και περισσότερα συμβόλαια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, όπου οι στρατιωτικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια

Οι εταιρείες venture capital που έχουν επενδύσει μαζικά σε αμερικανικές αμυντικές startups στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους στο Ισραήλ, στηρίζοντας τεχνολογικές εταιρείες που ασχολούνται με την άμυνα και αναδείχθηκαν μετά τον πόλεμο στη Γάζα και τον Λίβανο, μεταδίδει η Wall Street Journal.

Η επενδυτική αυτή τάση βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι ισραηλινές εταιρείες θα διεκδικήσουν όλο και περισσότερα συμβόλαια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, όπου οι στρατιωτικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Μία από τις νεοφυείς επιχειρήσεις που ξεχώρισαν είναι η Kela, η οποία εξασφάλισε επενδύσεις από δύο κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες venture capital στον αμυντικό τομέα, καθώς και από τον επενδυτικό βραχίονα της CIA.

Η δυναμική της Kela στην αμυντική τεχνολογία

«Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη επένδυση venture capital στο Ισραήλ», δήλωσε ο Ντέιβιντ Καν της Sequoia Capital, η οποία χρηματοδότησε τον αρχικό γύρο της Kela. Η Lux Capital ηγήθηκε του επόμενου γύρου χρηματοδότησης (Series A), ανεβάζοντας τη συνολική επένδυση στην εταιρεία στα 39 εκατ. δολάρια.

Η Kela δεν αναπτύσσει συγκεκριμένα όπλα, όπως drones ή πυραύλους, αλλά λογισμικό που συνδυάζει εμπορικές και στρατιωτικές τεχνολογίες, με εφαρμογές όπως η συνοριακή άμυνα. «Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, θα διεκδικήσουμε μεγάλα προγράμματα», ανέφερε η συνιδρύτρια και πρόεδρος της Kela, Χαμουτάλ Μεριδόρ.

Το Ισραήλ επιδιώκει να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας, που σήμερα κυριαρχείται από εταιρείες όπως οι Elbit Systems, Israel Aerospace Industries και Rafael Advanced Defense Systems. Τον Δεκέμβριο, το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ διοργάνωσαν την πρώτη αμυντική τεχνολογική σύνοδο της χώρας, συγκεντρώνοντας επενδυτές, εταιρείες και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Το ενδιαφέρον της CIA

Οι αμερικανικές εταιρείες venture capital δεν είναι νέες στην ισραηλινή startup σκηνή. Η Startup Nation Central, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Τελ Αβίβ, παρακολουθεί πάνω από 300 ισραηλινές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον αμυντικό τομέα, από 160 που ήταν πριν από έναν χρόνο.

Η είσοδος μιας ισραηλινής εταιρείας στην αγορά του Πενταγώνου, όμως, δεν είναι εύκολη. «Υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή venture capital που επενδύει στην αμυντική τεχνολογία, καθώς οι κυβερνήσεις αυξάνουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες και στρέφονται σε νεοφυείς επιχειρήσεις», ανέφερε ο Raj Shah της Shield Capital. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν το Πεντάγωνο θα προμηθευτεί τεχνολογία από μη αμερικανικές startups.

Πάντως η στρατιωτική εμπειρία του προσωπικού της Kela αποτελεί βασικό πλεονέκτημα. «Εάν εξετάσουμε τις πέντε μεγάλες αμερικανικές αμυντικές εταιρείες, το ποσοστό των μηχανικών που έχουν πολεμήσει είναι αμελητέο. Στην Kela, σχεδόν το 100% έχει εμπειρία από πόλεμο», δήλωσε ο Μπράντον Ριβς της Lux Capital.

Η επένδυση της CIA στην Kela είναι μικρότερη σε σχέση με εκείνες των Sequoia και Lux, αλλά το κύρος μιας τέτοιας χρηματοδότησης έχει αποδειχθεί καθοριστικό για την είσοδο εταιρειών στην αμυντική αγορά. «Ανοίγουμε πόρτες», δήλωσε ο Κλέιτον Γουίλιαμς από την IQT, την επενδυτική θυγατρική της CIA.

Παρόλα αυτά, ακόμη και οι υποστηρικτές των ισραηλινών αμυντικών startups αναγνωρίζουν τις δυσκολίες. «Πολλές εταιρείες που είχαν επιτυχία στην κυβερνοασφάλεια ή στη βιοτεχνολογία δεν είναι προετοιμασμένες να πουλήσουν στο Πεντάγωνο», σημείωσε ο Λόρν Άμπονι της Texas Venture Partners, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του βοηθά τις ισραηλινές startups να βελτιώσουν την προσέγγισή τους προς την αμερικανική αμυντική αγορά.

ΠΗΓΗ newmoney.gr