Προβάλλουμε και διευκολύνουμε τις Ελληνο-Ισραηλινές οικονομικές, εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις

Το Ισραήλ καταργεί πλήρως τους δασμούς στα εισαγόμενα προϊόντα από τις ΗΠΑ

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών που υπέγραψε την εντολή, είπε ότι η απόφαση στοχεύει να προστατεύσει την οικονομία του Ισραήλ και να ενισχύσει διεθνείς σχέσεις.

Το Ισραήλ κατάργησε τους εναπομείναντες δασμούς στις εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι την Τρίτη, μια ημέρα πριν η κυβέρνηση Τραμπ πλήξει τους παγκόσμιους εμπορικούς εταίρους με αμοιβαίες εισφορές.

Η απόφαση, που αποκαλύφθηκε την Τρίτη από Ισραηλινούς αξιωματούχους, ακόμα απαιτεί τελική έγκριση από τον υπουργό Οικονομικών Νιρ Μπαρκάτ και την οικονομική επιτροπή του Κοινοβουλίου, αν και αμφότεροι αναμένονται να υποστηρίξουν το μέτρο. Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί, «οι δασμοί σε όλες τις εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα ακυρωθούν», δήλωσε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, με διμερές εμπόριο αξίας 34 δισ. δολαρίων το 2024.

«Η κατάργηση των δασμών στα αμερικανικά προϊόντα είναι ένα ακόμη βήμα … για να ανοίξει η αγορά στον ανταγωνισμό, να διαφοροποιηθεί η οικονομία και να μειωθεί το κόστος ζωής», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε κοινή δήλωση με τον Μπάρκατ και τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς.

«Εκτός από τα οικονομικά οφέλη για την οικονομία και τους πολίτες του Ισραήλ, η σημερινή κίνηση θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συμμαχία και τους δεσμούς μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Μπάρκατ δήλωσε ότι η κατάργηση των δασμών είναι ένα συμπληρωματικό βήμα στις διμερείς εμπορικές σχέσεις «που θα προωθήσει την περαιτέρω οικονομική συνεργασία στο μέλλον…».

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είχαν υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου πριν από 40 χρόνια και περίπου το 98% των αγαθών από τις ΗΠΑ είναι πλέον αφορολόγητα. Το υπουργείο Οικονομικών σημείωσε ότι η είσπραξη δασμών από τις αμερικανικές εισαγωγές -κυρίως στον γεωργικό τομέα- ανέρχεται σε περίπου 42 εκατομμύρια σέκελ (11,3 εκατ. δολάρια) ετησίως.

Το χρονοδιάγραμμα φαίνεται σκόπιμα υπολογισμένο για να αποφευχθούν πιθανές οικονομικές συνέπειες, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζεται για αυτό που η κυβέρνησή του έχει ονομάσει «Ημέρα Απελευθέρωσης» στις 2 Απριλίου, όταν θα ανακοινωθούν νέοι δασμοί σε πολλές χώρες.

Το Υπουργείο Γεωργίας τόνισε ότι πολιτικός στόχος ότι η πολιτική του συνιστά μεταξύ άλλων, η προστασία του γεωργικού τομέα, καθώς και η αποζημίωση των αγροτών – στην περίπτωση που οι δασμολογικές πολιτικές του Τραμπ βλάψουν τον τομέα.

«Η πλήρης κατάργηση των δασμών στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διαφύλαξη της ισραηλινής οικονομίας σε μια ευαίσθητη περίοδο και την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών με τον σημαντικότερο σύμμαχό μας – τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Σμότρικ σε κοινή δήλωση με τον Μπακράτ και τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου.

Με σαρωτικούς δασμούς «εγκαινίασε» από τον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου την «Ημέρα Απελευθέρωσης» ο Donald Trump, δηλώνοντας ότι σύντομα θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή «ανταποδοτικών δασμών» εις βάρος χωρών σε όλο τον κόσμο.

«Θέλετε εξαίρεση; Αλλάξτε πολιτική!»

Κατόπιν, ο Trump ξεκαθάρισε ότι οι ξένοι ηγέτες που επιδιώκουν να εξαιρεθούν από τους «ανταποδοτικούς δασμούς» των ΗΠΑ θα πρέπει πρώτα να προχωρήσουν σε αλλαγές στην εμπορική τους πολιτική.
«Καταργήστε τους δικούς σας δασμούς, μειώστε τα εμπόδια, σταματήστε να χειραγωγείτε τα νομίσματά σας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Και το σημαντικότερο, αρχίστε να αγοράζετε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικά προϊόντα» συμπλήρωσε.