Στο Ισραήλ ο Μητσοτάκης : Κρίσιμη συνάντηση για το καλώδιο GSI – Η ατζέντα με Νετανιάχου
Κατά τη συνάντηση αναμένεται να αναδειχθεί η βούληση περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας- Ισραήλ σε μια σειρά από τομείς, με έμφαση στην άμυνα, στον συντονισμό σε ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και στην υλοποίηση του IMEC (India-Middle East-Europe Economic Corridor)
Στο Ισραήλ ο Μητσοτάκης. Στο Ισραήλ μεταβαίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ. Το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή και σε μια στιγμή κατά την οποία η στήριξη του Ισραήλ είναι κομβικής σημασίας σε μεγάλα ενεργειακά project που προωθεί η Ελλάδα, όπως ο Great Sea Interconnector, δηλαδή το ηλεκτρικό καλώδιο Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ.
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή αναμένεται, όπως επεσήμαιναν κυβερνητικές πηγές, να αναδείξει την σημασία και το βάθος της στρατηγικής Ελλάδας-Ισραήλ και τη βούληση περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς με έμφαση στην άμυνα, στον συντονισμό σε ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και στην υλοποίηση του IMEC (India-Middle East-Europe Economic Corridor) που αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο την στρατηγική σημασία των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ.
Υπενθυμίζεται πως ο ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα, Noam Katz, είχε ξεκαθαρίσει πως το έργο του ηλεκτρικού καλωδίου Great Sea Interconnector «μπορεί και πρέπει να υλοποιηθεί», καθώς «είναι σημαντικό και βιώσιμο».
Ο Ισραηλινός πρέσβης χαρακτήρισε μιλώντας στην «Η» το έργο του ηλεκτρικού καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ ως «έργο στρατηγικής σημασίας» για το Ισραήλ, καθώς η σύνδεση με την Ελλάδα και την Κύπρο ανοίγει μια πύλη προς την Ευρώπη και ένα πέρασμα για την ευρύτερη Μέση Ανατολή και τον Ινδο-Ειρηνικό, «κάτι που αντικατοπτρίζεται επίσης στο όραμα του IMEC», όπως είπε.
Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να σημειώσει πως καθώς Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος έχουν μια στρατηγική εταιρική σχέση βασισμένη σε κοινές αξίες και συμφέροντα, «οι ιδέες της συνδεσιμότητας που προάγουν την ανάπτυξη και τη σταθερότητα υποστηρίζονται επίσης από τις ΗΠΑ».
Όπως αναφέρουν σήμερα κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να συζητηθεί και η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, η οποία αναδείχθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ, Κύπρου, κατά την οποία και διατυπώθηκε η κοινή βούληση για την ενεργοποίηση του σχήματος 3+1 και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε πως η Ελλάδα, που θέλει να επανεκκινήσει τις έρευνες βυθού εντός Απριλίου, ποντάρει στη σχέση Νετανιάχου – Τραμπ, ώστε οι ΗΠΑ να στηρίξουν το έργο του ηλεκτρικού καλωδίου.
Υπενθυμίζεται πως το αμερικανικό κρατικό αναπτυξιακό ταμείο, Development Finance Corporation (DFC) είχε εκφράσει τον Μάιο του 2024 το έμπρακτο ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στη διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, μέσω επιστολής προθέσεως (Letter Of Intent), που απηύθυνε τότε στη Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ.
Συμπαραγωγή στην άμυνα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ακόμα συναντήσεις με επικεφαλής μεγάλων εταιρειών της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς εξετάζονται δυνατότητες – αναφέρουν κυβερνητικές πηγές – εμβάθυνσης της αμυντικής συνεργασίας και οι προοπτικές συμπαραγωγής με το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα.
Η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού αναμένεται να αναδείξει, λένε στην κυβέρνηση, τη σημασία και το βάθος της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ και την βούληση περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς με έμφαση στην άμυνα, στον συντονισμό σε ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και στην υλοποίηση του IMEC (India-Middle East-Europe Economic Corridor) που αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο την στρατηγική σημασία των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ.
Ο κ. Μητσοτάκης ήταν, άλλωστε, από τους πρώτους ηγέτες που είχαν επισκεφθεί το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ενημερώσει τον Ισραηλινό ομόλογό του για την τετραμερή συνάντηση που είχε στο Παρίσι με τους Προέδρους της Γαλλίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Λιβάνου – σε μέρος της οποίας συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο μεταβατικός Πρόεδρος της Συρίας.
Στις συναντήσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για την τήρηση της εκεχειρίας στον Νότιο Λίβανο, ενώ θα υπογραμμίσει την ανάγκη για την απελευθέρωση των ομήρων και την παύση των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.
Στήριξη της ειρήνευσης στη Γάζα
Σημειωτέον ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, δεν κατέστη εφικτή η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμπάς “για λόγους που οφείλονται στον προγραμματισμό αμφοτέρων.”
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πάντως ότι στις συναντήσεις που θα έχει στο Ισραήλ ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει για την τήρηση της εκεχειρίας στον Νότιο Λίβανο. Θα υπογραμμίσει την ανάγκη για την απελευθέρωση των ομήρων και την παύση των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.
Αναμένεται επίσης να επαναλάβει την στήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία ειρήνευσης στη Γάζα και την έναρξη μιας ευρύτερης πολιτικής διαδικασίας που θα οδηγούσε σε λύση δύο κρατών με πλήρη εγγύηση για την ασφάλεια του Ισραήλ.