Η ενέργεια στο επίκεντρο της συνεργασίας Ισραήλ – Ελλάδας
Στην Αθήνα ο Ισραηλινός υπ. Περιφερειακής Συνεργασίας Δαβίδ Αμσαλέμ
Το ισχυρό ενδιαφέρον του Ισραήλ για τη στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας μετέφερε ο υπουργός Περιφερειακής Συνεργασίας Δαβίδ Αμσαλέμ στη συνάντηση που είχε χθες στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, συνοδευόμενος από τις διοικήσεις των ισχυρότερων εταιρειών της χώρας του στους τομείς ενέργειας και υποδομών και τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Νόαμ Κατς.
«Ηρθαμε εδώ μαζί με τις ισχυρότερες αναπτυξιακές εταιρείες της χώρας μου στον τομέα της ασφάλειας, της ενέργειας και των υποδομών. Θεωρούμε ότι είναι υψίστης σημασίας να προωθήσουμε τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας σε όλους τους τομείς και να εδραιώσουμε αυτές τις σχέσεις. Πιστεύουμε ότι αποτελεί στρατηγικό συμφέρον των χωρών μας να δημιουργηθεί ένας διάδρομος διασύνδεσης μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και προς την Ευρώπη», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός. «Παρατηρούμε τον τελευταίο χρόνο μεγάλη αστάθεια στη Μέση Ανατολή, όμως είμαι απόλυτα πεπεισμένος και πιστεύω ότι μετά τις αλλαγές και μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης Τραμπ, το Ισραήλ θα διαδραματίσει τον ρόλο του σταθεροποιητή στην περιοχή. Θεωρούμε πολύ σημαντική την ανάγκη να συνεργαζόμαστε με καλούς φίλους, με την Ελλάδα και την Κύπρο, για να προωθούμε έργα στον τομέα της ενέργειας», τόνισε.
«Στρατηγικό συμφέρον όλων μας, να δημιουργηθεί ένας διάδρομος διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας».
Για στρατηγική και πολυεπίπεδη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου, υποδεχόμενος τον Ισραηλινό υπουργό. «Οι δύο χώρες μας μοιράζονται κοινούς στόχους για ανάπτυξη και σταθερότητα. Η ενέργεια παίζει καθοριστικό ρόλο και στα δύο αυτά επίπεδα. Οπως γνωρίζετε, υπάρχει μια διακυβερνητική συμφωνία που υπογράφηκε από τον προκάτοχό μου, τον Θόδωρο Σκυλακάκη, τον Δεκέμβριο του 2024 και περιλαμβάνει την προώθηση της περιφερειακής ενεργειακής σταθερότητας, καθώς και καινοτόμα ενεργειακά έργα», υπογράμμισε.
Τον κ. Αμσαλέμ συνόδευαν στην Αθήνα οι διοικήσεις του κρατικού ομίλου παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας Israel Electric Corporation (IEC), της κρατικής εταιρείας Israel Natural Gas Lines Ltd. (INGL) που ιδρύθηκε το 2003 με σκοπό την κατασκευή και τη λειτουργία της εθνικής υποδομής μεταφοράς φυσικού αερίου και της κρατικής εταιρείας Europe Asia Pipeline Company (EAPC), που αποτελεί σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα εφοδιασμού πετρελαίου και ενεργειακών προϊόντων για την ισραηλινή οικονομία. Οι εκπρόσωποι των τριών εταιρειών είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σειρά επαφών με το ΤΑΙΠΕΔ, το Υπερταμείο και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ενώ επισκέφθηκαν και τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας. Αντικείμενο αυτών των επαφών ήταν η διερεύνηση πιθανών συνεργειών και συνεργασιών, καθώς η ισραηλινή πλευρά εμφανίστηκε στη χθεσινή συνάντηση έτοιμη να «πατήσει γκάζι», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αρμόδιες πηγές, για να αποκτήσει η συνεργασία των δύο χωρών μια όσο πιο διευρυμένη και στέρεη βάση γίνεται. Η σχέση αυτή θα μπορούσε μελλοντικά να χτιστεί και πάνω σε πιο φιλόδοξα σχέδια, όπως για παράδειγμα αυτό του περίφημου αγωγού East Med για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ μέσω της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ευρώπη, ζήτημα πάντως που δεν ήταν στην επίσημη ατζέντα της χθεσινής συνάντησης.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να καταγραφούν σε διάστημα δύο μηνών συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη που θα κάνει στο Ισραήλ ο Ελληνας υπουργός Σταύρος Παπασταύρου.