Προβάλλουμε και διευκολύνουμε τις Ελληνο-Ισραηλινές οικονομικές, εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις

Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ — Μητσοτάκης: Μεγάλης στρατηγικής βαρύτητας η τριμερής

Οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς Συνόδου Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ παραχώρησαν κοινές δηλώσεις

«Η σύνοδος υπογραμμίζει το βάθος της συνεργασίας μας και συνεισφέρει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά το πέρας της Σύνοδου Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με τη συμμετοχή του ίδιου, του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εξέφρασε στη συνέχεια τον αποτροπιασμό για όσα έγιναν πριν από λίγες μέρες στο Σίδνεϊ . «Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέσει στις δημοκρατικές μας κοινωνίες» υπογράμμισε.

“Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στη σημερινή κοινωνία και θα πρέπει να καταπολεμήσουμε το θρησκευτικό μίσος. Ο αγώνας αυτός πρέπει να είναι συνεχής” είπε ο κ. Μητσοτάκης. Επισήμανε ότι η περιοχή μας βιώνει βαθιές αλλαγές, με σοβαρούς κινδύνους και πολλές ευκαιρίες για να διαμορφώσουμε αρχιτεκτονική ασφαλείας στην περιοχή μας που θα εξασφαλίσει ειρήνη και ευημερία. Πρόσθεσε ότι το σχήμα της τριμερούς συνεργασίας έχει μεγάλη στρατηγική βαρύτητα, διέπεται από το διεθνές δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας, και η συμμαχία των τριών παράκτιων δημοκρατικών κρατών προάγει την ευημερία της περιοχής.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι συζητήθηκε το θέμα της Γάζας και έκανε έκκληση να επιστραφούν τα τελευταία θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς, ενώ σημείωσε ότι με τις πρωτοβουλίες Τραμπ αναδύεται μια νέα ευκαιρία, και η τήρηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε πρέπει να είναι ευθύνη και των δυο μερών. “Πρέπει να εξουδετερώσουμε κάθε προσπάθεια τρομοκρατίας και να ενισχύσουμε την περιφερειακή ασφάλεια” είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να συμβάλλει στην επόμενη μέρα μέσω της διπλωματίας και τις προσπάθειες σταθερότητας. Εξέφρασε την στήριξη του στη σταθερότητα του Λιβάνου και την εδαφική του ακεραιότητα, επισήμανε ότι η ελληνική βοήθεια στο Λίβανο συνέβαλλε στην ενίσχυση της ασφάλειας της χώρας, ενώ αναφερόμενος στη Συρία τόνισε ότι ένα χρόνο μετά την πτώση του καθεστώτος ‘Ασαντ έχει αποκατασταθεί η ασφάλεια αλλά θα πρέπει να γίνονται σεβαστές όλες οι θρησκείες και εθνότητες, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη προστασίας των χριστιανών ορθόδοξων της Μέσης Ανατολής.

 

Όπως είπε, τα παραπάνω είναι μια παράμετρος για μια διαρκή πολιτική επίλυση. Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση οι τρεις ηγέτες αναφέρθηκαν στην ασφάλεια και την αμυντική συνεργασία των χωρών τους, είπε ότι μπορεί να γίνουν περισσότερα σε τομείς όπως η ετοιμότητα σε θέματα πολιτικής προστασίας και τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις άλλες χώρες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Αναφερόμενος στο θέμα της συνδεσιμότητας είπε ότι η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι πύλη εισόδου για το LNG κάτι που είναι επωφελές και για την Κύπρο και το Ισραήλ, όπως είπε, και πρόσθεσε ότι “μπορούμε να είμαστε εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειες και μπορούμε να συνεργαστούμε στον τομέα αυτό”.

Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε ότι αναφέρθηκαν στο θέμα της θαλάσσιας ασφάλειας που όπως είπε, είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα που είναι κορυφαία χώρα στη ναυτιλία, και πρόσθεσε ότι θα γίνουν κοινές ασκήσεις με τις ακτοφυλακές των τριών χωρών. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι συζητήθηκε η αναγκαιότητα κατασκευής του IMΕG και έκανε λόγο για “την ανάγκη να περάσουμε από αυτό που είναι σήμερα μια ασαφής έννοια, σε παραδοτέα συγκεκριμένα έργα που θα αναδείξουν τη μεγάλη σημασία της σύνδεσης με την Ινδία, την Κύπρο και την ηπειρωτική Ευρώπη”. Επανέλαβε πόσο γρήγορα κινήθηκαν οι ΗΠΑ να υπογράψουν συμφωνίες με την Ελλάδα για να ενεργοποιηθεί ο κάθετος διάδρομος για την αποστολή αμερικανικού υγροποιημένου αερίου μέσω του διαδρόμου, που όπως είπε είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας και οι ΗΠΑ δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον γι αυτό.

Καταλήγοντας εξήρε την σημασία της τριμερούς συνεργασίας, είπε ότι έχει αποδώσει απτά αποτελέσματα και θα αποδώσει περισσότερα σε αυτή την περιοχή προκλήσεων και ευκαιριών, και όπως είπε, προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας αυτής και στην ενίσχυσή της.

«Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να επαναφέρουν την αυτοκρατορία τους, τους λέμε ότι αυτό δεν θα συμβεί»

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις δηλώσεις του είπε ότι είμαστε τρεις χώρες περήφανες για την ιστορία τους, και είπε ότι έγιναν ανεξάρτητες μέσα από θυσίες. Και πρόσθεσε με νόημα: ‘Όσοι πιστεύουν ότι μπορεί να επαναφέρουν την αυτοκρατορία τους και την κυριαρχία τους στις χώρες μας, τους λέμε ότι αυτό δεν θα συμβεί. Ούτε να το σκεφτείτε. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας”. Ο κ.Νετανιάχου είπε επίσης ότι Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος είναι τρεις δημοκρατίες στην περιοχή που προάγουν την ελευθερία, την ευημερία και την ασφάλεια και πρόσθεσε ότι “μαζί θα επαναφέρουμε την σταθερότητα και την ευημερία μέσω της ισχύος, και ακόμη πιο σημαντικό, την ειρήνη μέσω της ισχύος”.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε έμφαση στην στρατηγική φύση της συνεργασίας των τριών χωρών και είπε ότι μοιράζονται κοινούς στόχους για την ευημερία και την ασφάλεια. Το τριμερές σχήμα είπε, έχει αποκτήσει δυναμισμό και ωρίμασε, και εξέφρασε την ικανοποίησή του στην επαναφορά της γραμματείας της τριμερούς στην Κύπρο. Παράλληλα, είπε ότι συζητήθηκε το θέμα της Γάζας και εκφράστηκε η στήριξη στο σχέδιο 20 σημείων των ΗΠΑ και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και τόνισε ότι η Κύπρος στηρίζει την ανθρωπιστική βοήθεια και την ασφάλεια μέσω του σχεδίου που παρουσιάστηκε στο Σαρμ Ελ Σέιχ.

Έδωσε έμφαση στο θέμα του IMEC όπου Ελλάδα Κύπρος και Ισραήλ θα προσφέρουν μια πύλη στην Ασία, σύνδεσης με την Ευρώπη, κάτι που ενισχύει -όπως είπε-την περιφερειακή συνεργασία. Έκανε λόγο για “προστιθέμενη αξία του σχήματος 3+1 με τις Ηνωμένες Πολιτείες που ενισχύει την τριμερή μας συνεργασία” και αναφερόμενος στο πλαίσιο της ευρύτερης περιφερειακής αρχιτεκτονικής θα είναι ένα αξιόπιστο σχήμα για την προώθηση της συνεργασίας.

ΠΗΓΗ tanea.gr